Vin anmeldelse

Single Malt Whiskey generelt

God skotsk whiskey

Kort over skotland set med whiskey øjne:
De skotske whiskey's er naturligvis forskellige - også indenfor de enkelte områder, men en lille MEGET overordnet tilgang til det er, at:

Highlands (inkl. orkney, skye og mull) og speyside whiskeys er typisk lidt lettere og frugtagtige. De mest oplagte whiskey´s at starte med.
Islay whiskey's bliver lidt mere skarpe og med mere kant på og er whiskeys, som man kommer til at sætte mere og mere pris på.
Lowlands whiskey's er meget tørve- og tjæreagtige i deres smag. Her skal man typisk være inkarneret whiskeydrikker for at finde nydelsen.
Campbelltown whiskey er fra den mindste region. Jeg kender ikke meget til disse whiskey's endnu, men kunne forestille mig, at de kan minde om nogen fra Islay området.

www.maltmadness.com

Speyside

Hovedparten af skotsk whiskey kommer herfra

Speyside regionen er opdelt i følgende delområder og distillerier:



Deveron østlig del af speyside- Banff, Glen Deveron, Glendronach og Glenglassaugh
Dufftown østlig del af speyside - Balvenie, Convalmore, Dufftown, Gledullan, Glenfiddich, Kininvie, Mortlach og Pittyvaich
Findhorn mod den nordlig del af highland - Benromach, Dallas Dhu, Glenburgie og Glencraig
Livet syd for det centrale speyside - Balmenach, Braeval, Glenlivet, Tamnavulin og Tomintoul
Lossie lidt nord for det centrale speyside - Benriach, Coleburn, Glen Elgin, Glenlossie, Glen Moray, Linkwood, Longmorn, Mannochmore, Miltonduff og Mosstowie
Rothes direkte nord for centrale speyside - Caperdonich, Glen Grant, Glen Rothes, Glen Spey og Speyburn
Speyside central - Albelour, Allt-A-Bhainnie, Ardmore, Auchroich, Aultmore, Bennrines, Cardhu, Cragganmore, Craigellachie, Dailuanie, Glenallachie, Glenfarclas, Glentauchers, Imperial, Inchgower, Knockando, Knockdhu, Maccalan, Speyside, Tamdhu og Tormore
Strathisla, Glen Keith, Strathsila og Strathmill

Tomintoul

Speyside (syd)

Denne whiskey kommer fra samme område som glenlivet.
Dens farve er gyldenlys og duften er lidt frugtagtig, men også en smule spritet, hvilket dog fortager sig. Den har sin bagage i en sherryagtig smag. Man kan smage rosiner, citrus og en appelsinagtig frugtsmag. Den smager godt, men fader lidt for hurtig ud i smagen. I forhold til at det er en 16 års whiskey, kunne man godt forvente lidt mere "kant" og lidt flere "overraskelser" i smagsoplevelsen. Den smager lidt som glenlivet og balvenie, men jeg må indrømme, at jeg bedre kan lidt dem.

😀😀😀

Glenfiddich

Øst Speyside Dufftown - dejlig blød

Glenfiddich er vel en af de mest gængse og kendte whisky fra Skotland.
Det er en whiskey som er blød, lys og frugtagtig i smagen.
Den dufter af korn, lidt blomster, frugt, maltet honning og citrus

Hvis man ikke har den store erfaring med skotsk single malt whiskey, så er det en rigtig god whisky at begynde med.

Det er en whiskey, som man aldrig går fejl af. Du kan altid drikke den - uanset din stemning (hvis du da kan lide whisky). Den er dejlig ukompliceret, men der er til gengæld heller ikke så mange overraskelser i smagen.

Hvis du ikke er til den tunge tørvesmag, så vil denne whisky være et godt bud på en god oplevelse.

Hvis du er til Glenlivet eller Balvenie, så vil du også med garanti kunne lide Glenfiddich.

😀😀😀😉

BenRiach - heart of speyside

Central Speyside

BenRiach single malt 'Heart of Speyside'

Er netop hvad navnet siger – hjertet af produktionen på BenRiach. Denne single malt er en sammenstikning af 4 årig, 5 årig, 8 årig, 10 årig peated (røget) og 15 årige whiskier.
Den dufter af sød malt, frugtet, mjød og honning, træ (nød) og en snert af sherry. Smagen er bitter/sød, træ (nød), malt, citrus og syrlig salt. En eftersmag af middel længde med elementer af sødme og træ (nød). Den er dejlig blød i smagen og bevarer faktisk sin gode smag i tid i munden end jeg havde forventet. Den har som nævnt en lidt træagtig smag, men på den gode måde. Man kan godt smage tørven i den - uden at det dog er særligt gennemtrængende. En behagelig whiskey, som overraskede mig postivt.

😀😀😀😀

Balvenie

Øst speyside (Dufftown) Whiskey

Balvenie lægger godt ud med en sød og mild duft af krydderier, trænoter og frugt i form af blommer og kirsebær. Sidstnævnte er formentlig fra kirsebærfadet. Smagen går fra at være ret så sød i starten, hvorefter krydderierne i udtalt grad sætter ind og leger pænt med smagsløgene. Man bemærker dog en lille undertone af sprit gennem hele processen. Dog sætter eftersmagen ret hurtigt ind, så det er om at lade denne Balvenie sejle lidt i munden inden, man skyller den ned.

Eftersmagens krydderier stikker blidt i starten af ganen, men det er helt i orden for, det er som om de bare lige vil hilse på de sidste smagsløg længere nede bagved inden de langsomt fordamper i mundhulen. Så der kan være noget om whisky-snakken, når det kommer til lagring og finish af denne signaturwhisky.

Dette er en de whiskey's som ikke behøver få tilført lidt vand for at tage spritsmagen.

Det er en smuk gyldenbrun whiskey i en klar flaske, hvor jeg blot kan nyde synet af den. Smuk og æstetisk og en glæde at nyde denne whiskey.
😀😀😀😀😉

The Glenlivet

En dejlig blød og rund whiskey

😀The Glenlivet 12 års Skotske whiskey er en speyside whiskey. Den er dejlig rund og blød i smagen og er smuk gyldenbrun i farven. Hvis du ønsker at udforske den skotske single malt whiskey verden er dette en god en at afprøve. Et lille tip er at lade der komme få dråber vand i din whiskey. Det "knækker" lidt af den stærke alkoholsmag som nogen oplever ved at drikke whiskey.
The glenlivet bærer præg af lette, flygtige ungdommelige og blomsteragtige aromaer, der indtager næsen umiddelbart efter det første snif. Det næste meget tydelige lugteindtryk udgøres af en frugtig kvalitetsvanilje, der utvivlsomt stammer fra modningen på amerikanske ex-bourbon fade. Det særlige ved disse fade er, at de er lavet af amerikansk hvid eg, som indeholder langt færre bitre aromastoffer end dets europæiske pendant.

😀😀😀😀

The glenlivet 18 år er en sand perle. Er en kende mere blød og rund i sin smag end den 12 årige. Samtidig mere rig på de kvaliteter, som er beskrevet ovenfor vedr. Glenlivet 12 år. Denne whiskey kan kun anbefales.

😀😀😀😀😀 

Highlands

inkl. orkney, skye, mull og jura

Udbygges senere:

Highland Park Einar I L.

F.eks. "God til prisen"

Anmeldelse kommer senere. Indtil videre står den i mit skab og venter på at blive bedømt.

Glenfoyle

Higlands whiskey

Anmeldelse kommer når jeg har smagt den. Indtil videre står den i mit skab og venter på at blive bedømt.

Oban

en vest highlands perle

Oban 14 års whiskey er en highlander. Det er en af mine favorit whiskey's. Den er smuk gyldengul nærmest brunlig i farven. Enkel i flasken der er klar og ikke skjuler noget.
Det er en frugtagtig, mild krydret og lidt fed whiskey, som med sen krydrede og let røgede olieagtige smag er en behagelig oplevelse. Den har en fin eftersmag af nødder og let modent frugt.

Prøv den. Hvis du er til skotsk single malt, så er jeg sikker på, at du vil kunne lide denne whiskey.


😀 😀 😀 😀

Islay

whiskey med lidt mere kant på



Islay (udtales ‘eye-luh’) whiskys er blandt skotlands mest kraftige og "larmende" drikke Ofte med en meget røget og ligesom saltlagret smag. Af alle whiskey regioner i Skotland har Islay opnået en særlig ikonisk status . Der er noget magisk over denne skotske ø tæt på Nord Irland.

Der er ni destillerier på øen. På nordsiden ligger Bunnahabhain og Caol Ila, på vestsiden ligger Bruichladdich og Kilchoman. Centralt ligger Bowmore,
men der er dog ikke langt til den sydlige kyst med distilleriet Port Ellen. Her har vi også trioen Ardbeg, Lagavulin og så Laphroaig.

Der er en røget smag over disse whiskeyér med tørv som det naturlige element.

Udover den karakteristiske tørvesmag, så er whiskeyér fra Islay begunstiget øens naturlige nærhed og samspil med havet.

Det er svært meget dogmatisk at sige, at whiskeyér fra et bestemt område er de bedste for mig, da jeg finder, at en whiskey fra en region er god til bestemte lejligheder osv. men hvis jeg skal prøve alligevel at begive mig ud i øvelsen, så må jeg nok indrømme, at jeg altid er meget glad for whiskeyér fra Islay og endnu ikke er blevet skuffet - og det er jo ikke så ringe endda.........

Bowmore

Islay - en fornøjelse og rig på smagen

Bowmore er hovedbyen på Islay og distilleriet er det største og ældste på øen. 

Whiskyens farve er mørk og guld. Helt olieagtig. En smuk en af slagsen.

Duften er en god mix af karamel og den obligatoriske tørv. Den er en medium "tørveagtig Islay whisky".

Den smager krydret af peber og lidt saltet godt sammenblandet med en sød sherry og honningagtig smag. Hvis du lader den stå lidt og "arbejde", så kommer duften af egetræ. Den er interessant og svær at lade være med at dufte og smage på. 
Den første slurk er en kraftig oplevelse. Halvvejs i smagen bliver den lidt tør og efterfølgende røget i smagen. Herefter bliver den mere frugtagtig og med en smag af sherry. Den samlede smagsoplevelse er meget rig og med en afslutning, hvor tørven sætter en behagelig trumf på.

😀😀😀😀😮

Laproaig

en whiskey med smag

Laproaig whiskey er lidt læderagtig og en smule sød. Lys i starten af smag. Herefter vokser den over tid. Røget. Melonsmag og en smule likøragtig. Den bliver ved med at udvikle sig i smagen, men bevarer sin fantastiske balance. 

Lidt saltet i slutningen, men også med noget frugtagtig sødlig smag. Dejlig slutning i smagen.

ved de ældre Laproaig som 12 og 15 årige bliver smagen mere afbalanceret med fokus på det lidt røget. Den bliver mere blød og mindre alkoholagtig i sin smag.
😀😀😀😉

Caol Illa 25 års

F.eks. "God til prisen"

Caol Ila er det Gæliske navn for Sound of Islay, sundet der adskiller øerne Islay og Jura. Destilleriet er beliggende ved bredden af Sundet i en af de mest afsidesliggende og smukkeste dele af Skotlands vestkyst. Stedet blev oprindeligt valgt i 1846 på grund af det rene vand fra Loch Nam Ban, som stadig leverer størstedelen af vandet.  

I 1970’erne blev destilleriet moderniseret bl.a. med et nyt stillhus med seks kedler. Fra dette stillhus har man gennem de store facadevinduer den mest fantastiske udsigt til the Paps of Jura. 

Når du nipper til denne fristende whisky, er du ikke i tvivl om, at du er kommet til Islay. Her er en ekstrem duft af tørverøg, som udvikler sig til en smag af sød sherry og slutter af med hele sin røgethed, der gøres komplet af smagen af havluft og salt. 

caol Illa 25 år er virkelig en god oplevelse. Den røget og tørvet smag giver den en fin kant uden at være for tung. Det er en whiskey, som bliver ved med at udvikle sig i smagen, når den synkes. 
😀😀😀😀😉

Ardbeg 46%

Super whiskey

Ardbeg 10 YO Single Malt Whisky, 46%

Smag: her får man rigtig røgen at føle, men i en dejlig mix med tobak, mocca og engelsk lakrids, som tilsammen giver en helt igennem velbalanceret whisky. 

Fra det ultimative „kult destilleri“ på Islay - røgwhiskiernes ø - kommer denne Ardbeg på 10 år.

Denne whisky sætter for mange røg narkomaner (Peat Junkies) standarden for hvad god røget whisky er. Med rette eller ej - så nyder denne whisky en utrolig popularitet hos netop denne gruppe af whisky drikkere. 

Den tørveagtige duft, vidner om et højt fenol indhold, og "aske bæger" præget er markant. Duften - eller skal vi sigen osen? - er dog også sød og krydret på samme tid - en kompleks whisky. 

Smagen er røget, af jod, salt, krydderier, tobak og lakrids. For nogen himmelen for andre det modsatte. 

Eftersmagen bærer præg af tørv, røg og sødme. 

Dette er en fantastisk whiskey, med en smag, der bliver ved med at udvikle sig.

😀 😀 😀 😀 😀

Nok den bedste whiskey, jeg har smagt. 

Lowlands

Tørve og tjæresmag så det basker

Udbygges senere

Campbelltown

den ukendte

Udbygges senere:

Seneste kommentarer

11.06 | 19:28

Virkelig et dejligt hus I har. Det er svært at finde ‘sommerhuse’ på Færøerne. Vi planlægger sommerferie og vil i år tage til Færøerne, faldt blot over jeres side. Mh. Anna

19.01 | 21:04

Hej Stefan. Vil du ringe til mig på 27905003 eller skrive på min mail som er cvl@outlook.dk, så vil jeg vende tilbage med et svar til dig.
Bh
Carsten Lund

14.01 | 05:07

Hej,
Vi er en gruppe på 5 personer, som skal op og opleve Færøerne fra d. 10/6 til d. 14/6. Er det muligt at leje jeres hus i denne periode - og hvad koster det i givet fald?
Mvh.
Stefan Højgaard

Del siden